Неписано правило в киното е, че Холивуд изхвърля най-токсичните си отпадъци точно през първите месеци на годината, за да може ароматът да се проясни докъм лятото. Трябва ли тогава да се изненадваме, че „Сезонът на Вещиците” има премиера през януари? Не, разбира се, защото авторският мързел е загнезден в продукцията, като пича въшка в срамните косми на Парис Хилтън, а единственият шанс на филма да бъде що годе поносим щеше да е, ако бе разпространяван като комедия. Не знам защо, но името му ми напомни на една книга-игра, написана през далечната 1997 година от Джордж М. Джордж – „Часът на Вещицата”. Дали защото и в двете се споменава присъствието на вещерка и определен времеви диапазон, или защото и двете бяха наименования на нещо адски тъпо, така и не разбрах.

Сезонът на Вещиците” е средновековен action adventure от най-пошъл вид – от онези, които се правят за възрастни, но съдържат похвати от детската градина. Наличието на подобен филм в зората на 2011-та показва, че Холивуд не само не иска да излезе от креативната си кома, но и смело бълва все повече конски фъшкии, маскирани с бюджет и звездни имена, които тихо клонят към залеза на кариерите си. В него няма нищо идейно, той е съшит от бели конци, които изкуствено са боядисани в резидаво, за да объркат зрителя, че гледа нещо по-различно от телевизионно фентъзи за приспиване. Мозъчната импотентност на сценария му прозира по-ясно и от зърната на Мис Мокра фланелка, но това което го прави нетърпим е, че всъщност се старае да бъде сериозен, мъчейки се като грешен дявол да развива теологични казуси, които не само, че нямат нужда от развиване по този начин, но и го превръщат в неосъзната пародия от религиозен мащаб.

за режисьор на това нещо, което отне час и половина от скучния ми следобед, в който можех да правя къде по-продуктивни неща, като например да си масажирам скротума, е избран Доминик Сена. Предполагам го помните с филма, в който Холи Бери за първи път оголи тлъстите си цици, а именно – „Парола: Риба Меч”. Още тогава, пишман визионерът ни показа посредствената си натура и декларира с конклудентни действия, че нивга не ще направи сносен филм, колкото и старателно да се опитва. Тази теория бе доказана с „Да изчезнеш за 1 минута”, в който дори дебелите джуки на кака Ангелина не успяха да превъзмогнат апатичния сюжет и плачевна семейна драма, на фона на някакви коли. Сена така и не възседна режисьорското столче до миналата година, през която се повърна с гръм и трясък в голямото кино с „Ледена Смърт”, показвайки че дори след 10 години си е все същият кинематографичен инвалид. И след като даже задникът на Кейт Бекинсейл не успя да спаси „Ледена смърт” от ледения си гроб, лично аз не очаквах, че бате Доминик ще бъде допуснат отново до снимачна площадка, поне не и без придружител от охраната. Ето обаче, че по някакви незнайни за мен причини, свързани вероятно с нечие продуцентско фелацио, Сена получава още един шанс да ни покаже колко е зле. И какво да Ви кажа – човекът успява от раз.


Резултат с изображение за seasonofthewitch.blog.bg


На много места е видно, че „Сезонът на Вещиците” отчаяно се е опитвал да го докара на Ridley epic. Така например в началото виждаме мащабни с евтинията си батални сцени, излезли сякаш от крастава версия на „Небесно Царство“, но показани ни с бързи монтажи една подир друга, за да не може зрителят да фокусира, че всички се извършват на еднакви декори, с едни и същи статисти. Единственият плюс от тези пищни изгъзици /в които имаме и slow motion, за да може дори феновете на „300” да не останат разочаровани/ е, че показват реално какъв шедьовър всъщност е „Небесно Царство” и колко трудно се заснемат реалистични средновековни битки, за разлика от някои съвременни търтеи, действащи наготово и снимайки зрелищните си бойни сцени в затворено студио. Рейтингът обаче отново е PG-13, което си е чиста проба шутка за „сериозен” филм, развиващ се през ХIV век, където кръвта e били винаги на една ръка разстояние.

В крайна сметка, „Сезонът на Вещиците” е исторически хорър, в който хорърът всъщност идва от грубото потъпкване на историята. Той е филм за вещици, но в него няма такива. Той е филм за чума, но със същия успех можеше да разказва и за епидемия от хепатит А. Той е филм за Тъмните векове, в който обаче Църквата е протагонист. Изобщо, това е плашещо глупав филм, който трудно може да мине и за guilty pleasure, освен ако не изпитвате pleasure в замислената мутра на Рон Пърлман или в поетично развените перчеми на Никълъс Кейдж. След подобни клизми, Доминик Сена трябва да бъде прокуден от Холивуд и командирован в студио Бояна, а Кейдж трябва да се спре за момент, да отвори IMDB, да прегледа филмографията си там, след което да си пръсне черепа. Иначе йок файда.

Сюжетът на „Сезонът на Вещиците” е сътворен от човек, който няма кохерентна връзка с главния мозък. Нито с централния си такъв.

  

Блогът на redabyss :: Season Of The Witch ... - Geo - Blog.bg

geo.blog.bg/.../season-of-the-witch-amatiorite-i-debiutantite-sa-tolkova-obi.1519255
2.04.2017 г. - Блогът на redabyss :: Season Of The Witch.Аматьорите и дебютантите са толкова обидни!